Fokken op vruchtbaarheid en niet inleveren op de bespiering. Dieren selecteren die de beste erfelijke aanleg hebben om wormbesmettingen de baas te zijn. Rammen uitzoeken die zo goed als geen geboorteproblemen vererven. Dit wordt binnenkort een stuk eenvoudiger als de nieuwe fokwaardes van de NSFO er zijn.

Een fokwaarde is een voorspelling voor de genetische aanleg voor één kenmerk. De fokwaarde is gebaseerd op de prestaties van het dier zelf en van alle verwante schapen als daarvan de gegevens bekend zijn. Fokwaardes worden tot nu toe vaak uitgedrukt in getallen rond de 100. Die 100 is het gemiddelde van de dieren voor dat kenmerk. Boven de 100 wil zeggen dat een dier een betere aanleg heeft voor dat kenmerk, onder de 100 vererft dat dier die minder. Binnenkort worden alle fokwaardes niet meer in een getal rond de 100 weergegeven maar in een absoluut cijfer. Waarbij een positief cijfer dus gunstiger is dan een negatief cijfer. Momenteel hebben we fokwaardes voor vruchtbaarheid, groei, spierdikte en vetbedekking. Een index is een mix van meerdere fokwaardes, zoals de vleeslamindex die is opgebouwd uit fokwaardes voor groei, vetbedekking en spierdikte.

In 2017 komen er diverse fokwaardes bij: geboorteverloop, aflamgemak, geboortegewicht, 8-weken gewicht, 20-weken gewicht (huidige FWgroei), totaal geboren per worp, doodgeboren per worp, vroegrijpheid, wormresistentie, bespiering, evenredigheid, kop, type, beenwerk en ontwikkeling.

Op het NSFO afstammingspapier komt ook een 5-sterrensysteem voor de vleeslamindex. Hierbij geldt dat 2.5 ster gemiddeld is, 3 sterren is goed, 4 sterren is erg goed en 5 sterren is absoluut top.

Iedere Texelaar fokker kan de fokwaardes gebruiken om in de fokkerij vooruitgang te boeken op die kenmerken die voor de fokker belangrijk zijn. De vooruitgang van het ene kenmerk gaat sneller dan van het andere. Dat komt door de erfelijkheidsgraad. Hoe hoger die is, hoe sneller de vooruitgang.

Fokwaarde lijsten

rammenlijst 20 weken gewicht augustus 2020
Fokwaarde totaal geb-20wk gewicht en type 0 en hoger 23-07-2019

Wormresistentie-100-en-hoger_actieve-dieren (nieuw)

Wormresistentie -100-en hoger actieve-dieren per 14-4-2021

Wormresistentie-100-en hoger actieve dieren per 6-4-2021
Fokwaarden-gewicht 20 weken: productietoppers 2017
Fokwaarden-exterieur